Google Mobile Ads

Friday, January 20, 2012

Dashboard(Kontrol Paneli) ve Xcelsius Nedir?

Kurumlarda, yönetici pozisyonundaki kişilerin kurumla ilgili karar verme aşamasında kullandıkları,  olmazsa olmaz araçlardan biri Dashboard (Kontrol Paneli)'lardır.

Ama nedir bu Dashboard? Öncelikle bu konuya bir açıklık getirmemiz gerekiyor. Basitçe, Dashboard denildiğinde, bir arabanın kontrol panelini düşünebiliriz. Bu kontrol paneli sayesinde araba ile ilgili her türlü bilgiye(göstergeler vasıtasıyla) sahip olabilirken, üzerindeki düğmeler, butonlar, pedallar vs. sayesinde de araba ile etkileşime geçebilmekteyiz. Hem de bunları arabanın motor veya elektrik sistemi ile ilgili teknik herhangi bir bilgiye ihtiyaç duymadan yapabilmekteyiz. Bu sebeple, kontrol panelini, anlaşılması zor karmaşık sistemleri, bizim anlayabileceğimiz hale getiren görselleştirilmiş yapılar olarak tanımlayabiliriz.

Veri Görselleştirme Aracı : Xcelsius Dashboard

Kurum ve şirketlere ait verilerin terabyte ları aştığı günümüzde, böylesine fazla veriden nasıl anlamlı bir şeyler çıkarabilir ve bunu nasıl sunarım sorularına çözüm aranmaya başlanmıştır. İşte bu nokta da ileriki çalışmalarımızda üzerinde bolca duracağımız Xcelsius Dashboard ortaya çıkmaktadır. SAP ailesine ait bu ürün en son olarak isim değiştirmiş ve SAP Crystal Dashboard Design ismini almıştır. En önemli özelliği, neredeyse herkesin bilgisayarında kurulu olan Microsoft Office Excel'i, Adobe Flash'ın kullanıcı etkileşim özelliğiyle birleştirmesidir.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...