Google Mobile Ads

Monday, February 20, 2012

Beyni Daha Etkin Kullanma Kılavuzu

1. Insan beyninin ayaktayken yaklasik %10 daha fazla calistigi düsünülmektedir. Önemli kararlarinizi alirken kapali alandaysaniz, ” volta atmayi” deneyebilirsiniz.
2. Insan beyni acik havada, kapali alanlara göre daha yüksek performansta calismaktadir. Beyin acik havada ve ayaktayken daha iyi calisir.
3. Yürürken kollari sallamak, beynin performansini olumlu etkiliyor. Önemli kararlarinizi acik havada, kollarinizi saga sola sallayarak yürürken almayı deneyiniz.
4. Yabanci bir dil ögrenme ve ezber beyni güclendiriyor. Her gün birkac yabanci ya da yerli yeni bir kelime ögrenin ve kullanabilirsiniz. Sözlük okuyabilirsiniz. Alisveris listesi ve telefon numaralarini ezberlemeyi deneyebilirsiniz.
5. Zihinsel jimnastik/antrenman yapin. Bunun icin basta Sudoku olmak üzere cesitli bulmacalar cözün. Satranc gibi “akil oyunlari” oynayin. Yatkinsaniz Meditasyon, yoga gibi zihin dinginlestiren teknikler üzerine calisin.
6. Zihinsel rutinlerinizi kirin. Bazen telefonu sol elinizde tutun, cantanizi diger elinizde tasiyin, evinize baska bir yoldan gidin. En azindan, bir günlügüne TV kumandasini sik kullanmadiginiz elinizde tutun !
7. Entelektüel damak zevkinizi zenginlestirmek icin her gün mutlaka iyi bir özdeyis antolojisinden, birkac cümle okuyun. Beyninizi kaliteli cümlelerle  besleyin!
8. Her gün güzel bir resme, manzaraya veya fotografa bakmaya calisin. Estetik  alginiz, gördügünüz estetik seyler kadar gelisir. Beyninizi estetik görüntülerle besleyin!
9. Her gün bir süre sevdiginiz bir müzigi gözleri kapali dinleyin. Beyin otoriteleri tarafindan klasik müzigin zekâyi 7 puan ekleyebildigi iddia edilmektedir.
10. Günde aklimizdan 60 bin ile 80 bin arasi düsünce gecer. Bu düsünceler ne hakkindaysa, hayatimiz da ona göre sekillenir. Unutmayin kafanizda en cok neyi düsünürseniz, hayatinizda onu cogaltirsiniz.
11. Iyi bir uyku kaliteli bir beyin icin sarttir. Cok uyuyorum diye üzülmeyin, Einstein’in günlük 10 saatten fazla uyudugu biliniyor.
24 saati gecen uykusuzluk beyinde sarhosluga benzer bir etki yapmaktadir.
12. Bol ve temiz “birinci el” oksijen beyin icin cok önemlidir. Beynimiz agirlik olarak vücudumuzun %2′sini olusturdugu halde, vücuda gelen oksijenin %25′ini tüketmektedir.
Oksijensiz kaldigimizda ölümü ilk gerceklesen organ beynimizdir. Odanizin penceresini acarak kendinize bol bol oksijen ismarlayin!
13. Beyin kendisinin nasil calistigi hakkindaki bilgi ve inanclariniza göre calisir.”Türkün akli tuvalette calisir” diye inaniyorsaniz, beyniniz sizi dogrulayacaktir! Beynin calisma prensipleri hakkinda dogru bilgi ögrenin.
14. Farkli düsünme tarzlari beyni gelistirir. Cocuklar ve hayvanlarla daha fazla vakit gecirin. Sizden farkli düsünen insanlarla konusun.
15. Kullanilmayan organ körelir. Sürekli TV seyrederek beyninizi “düsük viteste”  calistirmayin. Beyninizin sinirlarini zorlamayan etkinlikler, beyninizi gelistirmez.
16. Beyin “garbage in, garbage out” ilkesine göre calisir. Bu kuralin Türkce karsiligi sudur:
“Beyninize cöp girerse, beyninizden cöp cikar.” Beyninize ne verirseniz, onu size verir. Kafa konforunuzu bozacak verileri beyninize almayin.
17. Beyin icindeki düsünceler harita, dis dünya ise araziye benzer. Beynimizdeki  ic gercek (harita ) araziye uymadiginda fikirlerimizin “son kullanma tarihi” gecmis demektir. Bir insanin kafasinin icindeki ic degisim, kafasinin  disindaki dis degisimden yavas ise, o kisinin “dinozorlasma” süreci baslamis demektir.
18. Beynin en tehlikeli yani, “ters caba” kuralina göre calistigi anlardir.Basiniza  gelmesinden en cok korktugunuz seye odaklanirsaniz, beyin onu size ceker, korktugunuzu basiniza getirir! Buna ters caba kurali denir. Batakliktan cikmaya calistikca, dibe gömülmeye benzer. Beyin odaklanilan hedef icin calisir, hedef olumsuz olsa bile onu gerceklestirmek icin calisir! Topluluk önünde konusma yaparken “acaba heyecanlanacak miyim” diye düsünürseniz, korkunuz olmasin, heyecanlanacaksiniz! Korkunuza degil, konunuza odaklanin. Basiniza gelmesinden korktugunuz en kötü seye degil, basiniza gelmesini istediginiz en iyi seye odaklanin. Unutmayin kafanizda en cok neyi düsünürseniz, hayatinizda onu cogaltirsiniz.
19. Beyin kas sistemi ile degil, elektro-biyo- kimyasal reaksiyonlarla çalistigi icin, kolumuz ya da bacagimiz gibi fiziksel anlamda yorulmaz. Beyni yoran en önemli sey monotonluktur. Hayatinizi ne kadar renklendirirseniz, beyninizi o kadar neselendirirsiniz.
20. Beyin kisa süreli hafizada bes ile yedi arasindaki bilgiyi isleyebilir. Yeni bir bilgi  gelince, bu bilgilerden birini atar. Buna sihirli sayi kurali denir. Bu kural asilip  asiri bilgi yüklemesi durumunda, beynimiz “servis disi” olur. Hayatinizin en büyük kararlarini alirken “kafadan” degil, tipki bes haneli iki rakam grubunu  carparken yaptiginiz gibi, bir kagit üzerine yazarak ne yapacaginizi hesaplayin.
21. Ders calisirken ilk ögrenilenler, son ögrenilenler ile aralarda gecip sik tekrarlananlar ve ilginc bulunanlar en cok akilda kalanlardir. Dersleri kisa aralar vererek calismak (tekrar ders basina dönmek kaydiyla ) akillica bir harekettir.
22. Einstein “bir problemi yaratan bir zihni, ayni düzeyde calistirarak o problemi  cözemezsiniz” der. Yeni bir hayat icin gereken, yeni bir akildir. Yeni bir aklin  önündeki en büyük engel  entelektüel  atalettir. Entelektüel atalet nedir? Düsündügünü yapmamak ve yaptigi üzerine düsünmemek.
23. Beyin analizde tikandiginda örneklerle akil yürütür.  Kendinize bir “kanaat  önderi” secin ve onun zihnini kafanizin icindeymis gibi düsünün. Mesela kararsiz kaldiginiz bir durumda benim yerimde olsaydi ne yapardi?” diye varsayimsal akil yürütebilirsiniz.
24. Beyninizin arama motorlarina sizi basariya programlayacak sorular sorun. Hayatta gelebilecegim en iyi yerde miyim? Tüm hayallerimi gerceklestirmis olsaydim, hayatimda neler olurdu? Benim diger insanlardan daha iyi yapabilecegim ne var?
25. Beyinin kendini gerceklestiren kehanetler kurma gücü cok yüksektir.Kendinizi ve hayati nasil tanimlarsaniz, öyle algilarsiniz.
Dr.Davit J.Schwartz’a göre: “Beyin ispatlamak üzere calismaya baslar. Ama bir seyin yapilabilecegine inandiginizda, gercekten inandiginizda akliniz onu yapmak üzere cözüm bulmaniza yardim etmek icin calismaya baslar”
26. Kitap okumak güclü bir beyin jimnastigidir. Zihinsel adaleleri çalistirir. Okurken Bacon’in su ilkesini izleyebilirsiniz: “Kurnaz insanlar okumayi kücümser.Basit insanlar ona hayran olur.Akilli insanlar ise ondan faydalanirlar.Yalanlamak ve reddetmek icin okuma. Inanmak ve her seyi kabul etmek icin de okuma. Tartmak, kiyaslamak ve düsünmek icin oku.”

27. “Saglam kafa saglam vücutta bulunur.” Fiziksel zindelik zihinsel zindelik getirir.Uzun süre fiziksek hareketsizlik, zihinsel hareketsizlik yapar. Spor yapmaya, fazla kilolarinizdan kurtulmaya, yediginize ve ictiklerinize dikkat edin.
Yeterince su icin ve unutmayin ki, insan beyninin % 78′i suyla kaplidir !
28. Her sey beyinde baslar. Her sey beyinde biter. Insan “kafadan” kaybeder, ya da kazanir. Eski bir bilgeligi size sunmak istiyorum:
“Ögrendiklerinize dikkat edin, düsüncelerinize dönüsür.
Düsüncelerinize dikkat edin, duygulariniza dönüsür.
Duygulariniza dikkat edin, davranislariniza dönüsür.
Davranislariniza dikkat edin, aliskanliklariniza dönüsür.
Aliskanliklariniza dikkat edin, karakterinizi bicimlendirir.
Karakteriniz ise kaderinizdir.”
29. Son olarak kafanizi nasil daha iyi calistirabileceginiz üzerine daha fazla kafa yorun !

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...